la fragua / l’equip

iñaki vázquez arencón

breu biografia de l'iñaki

iñaki vázquez arencón (reus, catalunya, 1967). diplomat en intervenció social amb la comunitat gitana (universidad pública de navarra). cursa el grau d’educador social (universitat oberta de catalunya) i ha treballat en les arts gràfiques, amb més de 25 anys d’experiència professional en aquest sector.

ha participat activament en diversos moviments sociopolítics des de molt aviat. expert en participació social i radicalitat democràtica, va ser assessor de programes especials, amb funcions específiques de coordinació, a la xarxa de centres cívics i l’àrea de participació ciutadana de l’ajuntament de reus (2007-2010). va ser membre del projecte social conversa, laboratorio de pedagogías críticas.

activista de la dissidència sexual i de gènere, va ser portaveu de l’associació lgtbiq h2o (2002-2006). va ser coorganitzador del primer seminari rroma-lgtbiq a l’estat espanyol, celebrat a madrid amb motiu del world pride madrid 2017.

articulista, conferenciant, comunicador social i tertulià habitual en diversos programes radiofònics. ha publicat diversos articles sobre les sexualitats dissidents en el si del poble gitano i sobre antigitanisme en diversos mitjans de comunicació. membre del consell de redacció de la revista colors, en què ha escrit, entre d’altres, articles sobre la situació de les persones migrades lgtbiq a catalunya. ha participat en els llibres: el libro del buen amor i antigitanismo, 13 miradas, en qualitat de coautor.

activista gitano. ha col·laborat amb diverses organitzacions gitanes. va ser membre de kale amenge i de ververipen, rroms por la diversidad. Va ser director en l’organització gitana d’àmbit estatal plataforma khetane (2016-2021). ha coordinat el projecte roma civil monitor a l’estat espanyol (2017-2020), promogut per la comissió europea en conveni amb la central european university, que va realitzar informes independents sobre l’estratègia nacional per a la inclusió de la població gitana; posteriorment va tornar a coordinar aquest projecte de 2021 a 2022. també va coordinar el projecte rromani pativ, que aborda i respon a l’antigitanisme a internet i en els mitjans de comunicació (2017-2019). es consultor de l’osce-odihr des de 2019 sobre la representació del poble gitano als mitjans de comunicació. el 2021 va ser escollit per representar la societat civil gitana de l’estat espanyol en la plataforma europea per la inclusió del poble gitano, organisme promogut per la comissió europea.

en l’actualitat impulsa el projecte de l’economia social i solidària la fragua projects.

principals publicacions de l’iñaki

castellanoenglish